pollex.hr

metodika u nastavi klasičnih jezika

Thea, Tea, Dea

dana Prosinac 17, 2013

Jednom me je učenica imenom Tea pitala što njeno ime znači na latinskom.

Rekla sam da na latinskome ništa, ali grčki je “thea” – božica, jednako kao latinski “dea”.

Teica je zahihotala i rekla da joj je profesorica englenskong rekla da Tea na latinskom znači divlja ruža. I da zato što se od divlje ruže rade čajevi da se zato čaj na englenskom zove tea.

Može bit. Hm. Da, ako postoji sorta krumpira imena Kleopatra, kruške Turandot ili konca za pletenje Venera, da postoji i čaj božanskog okusa ili mirisa koji je nazvan Tea… Ali ovakvu etimologiju, zaista nisam čula. Glupi Gugl! (Ili se ja ne znam služiti njime.)

Ovo pak neće biti priča o imenima, već nastavak sage o školskim psiholozima.

Ako još niste pročitali esej protiv škole, u kojem se, između ostalog, govori o školama kao o “laboratorijima za pokuse na mladim umovima, centrima za uvježbavanje navika i stavova…”, opet preporučam.

Dakle, u tom jednom razredu imam tri Tee i Lee, dvije Dee i Geu. Da, to je ta generacija kad su roditeljima bila najmilija troslovna ženska imena. Ali u preostala četiri razreda, nemam ni jednu troslovnu. Zatim, u drugom razredu imam tri Karle i tri Klare. Jep, bilo je to popularno ime za davati ženskoj djeci, mislim zbog Carle Bruni (o_O), osim ako nisu raspoređene svaka u svoj razred. Također možete naći u istom razredu Jelenu, Elenu, Lenu i Enu, nu!

Čovjek bi pomislio da naš psiholog ima zanimljiv smisao za humor, zar ne?

Ali iste duhovitosti možete pronaći u bilo kojoj školi, na svim razinama. Dakle, za zaključiti je da su svi učili iz istog udžbenika, tj. da su djeca s istim (sličnim) imenima posložena tako kako jesu s nekim razlogom.

Isto je bilo i u mojoj generaciji. Tri Josipa i četri Frane. Nego što, nego će im se izmisliti nadimak, bilo po prezimenu (blaža varijanta), bilo po nekom tjelesnom nedostatku ili suvišku.

NOMINA SUNT ODIOSA

&

NOMEN EST OMEN

Stari su Rimljani, zna se, imali samo desetak vlastitih muških imena, dok su žene nosile ime roda, zajedno s brojem rođenja (Prima je prvorođena, Septuma je sedma po redu kćer u obitelji).

Prepisuju li naši laboranti ovu strahotu od starih Rimljana, možda i ne znajući? Vjerojatno, jer je u direktnom neskladu sa svim onim “ti si jedinstven i poseban” koje im nameću / na koje ih potiču tjekom čitavog uzaludnog procesa obrazovanja.

-.-

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: