pollex.hr

metodika u nastavi klasičnih jezika

Koliko “m” ide u “femicid”?

dana 21 prosinca, 2023

Kad je UN-ova agencija koja brine o pravima zena i djevojcica, potegla pitanje uvodenja pojma “femicid” u kaznene zakone, nitko nije mogao ni zamisliti da ce se, osim o ravnopravnosti spolova i rodova, otvoriti problem ortografske naravi, tipa, ako je femme onda je fatale.

Tako imamo priliku vidjeti i “femmicid” i “feminicid” i “femminicid” i “femminocid”, nazovite M radi umorstva jer zena je nekako mrtva.

Da pojasnimo, rijec “femicid”, prema standardnim rjecnicima bilo kojeg jezika oznacava ubojstvo zene, nasilje nad zenom i prisiljavanje na prostituciju. Od lat. femina, sto oznacava jedinku zenskog spola.

Pojam “homicid” koji se odnosi na osobito okrutno ubojstvo s namjerom, koji vec postoji u svim kaznenim zakonima svih priznatih drzava, do sad je obuhvacao osobe oba spola, svih uzrasta, s tim da je kao posebno tezak zlocin koji poteze i najtezu kaznu, bilo ubojstvo djeteta ili pripadnika neke od ranjivih skupina (stari, nemocni, bolesni, zene).

U svakodnevnom govoru, prefiks homi- se povezuje s grckim omoios, 3 – isti, umjesto s latinskim homo, -inis, m/f. pa ce obican covjek, cuvsi da je tema kazneno-pravna, pomisliti da se “zakon brine za pedere i lezbe bolje nego za normalne”. Odatle ideja o femicidu kao posebnoj cjelini. I kontra-potreba za borbom za prava muskaraca i djecaka u smijesno skovanom nazivu mizandrije, koji se odnosi na nasilje zene nad muskarcem. Ergo, slabije nad jacim.

Mizantropija nam je malo. Mizoginija postoji. Pretjerano educirana zena je sposobnija i ucinkovitija u onim stvarima koje su i vecini muskaraca odvratne za uciniti. Zato ih i guraju na celne pozicije. Pa ako im prode, prode, mhm zena!, a ako ne, meh zena!

Svejedno ste bijelo roblje.

U sljedecem nastavku citajte kako ste postala seljanka i tko ce vas, i na koji nacin, pretvoriti u gospoju.

U mom kraju kad je proljece, zna zapuvat tako jako – jugo il bura sveisto – da se lomi kamenje sa litica i cupaju stabla iz korijena, a kamoli zimi. Ovo sta je bura bacila kamen sa kuce na glavu 9-godisnjakinje je nista! Cudno je jedino to sto nitko ne spominje koliko se puta taj […]

je li pravilno vlajina ili vlajna?

1 responses to “Koliko “m” ide u “femicid”?

  1. rezonanca kaže:

    Podrazumijeva se iz napisanog, ali nije zgoreg spomenuti: femicid se odnosi na seksualne zlocine, silovanja i prisiljavanja na prostituciju, zrtve mogu biti i zene i muskarci, djevojcice i djecaci, jednako kao i pocinitelji.
    Ni homicid ni femicid ne govore nista o spolu, rodu, statusu ni orijentacijama zrtve niti pocinitelja. (Postoji pojam uksoricida, koji se odnosi na ubojstvo supruznika od strane supruznika, ali to je druga stvar.)

    Vrijeme je vise, da muskarci priznaju sebi da se jednako boje i da su jednako ranjivi kad je u pitanju vlastita koza.

    Poznati je satiricar Staroga Rima rekao da je zena (koja misli i govori) samo jos jedan djecarac, samo sa dva supka. Zato je dojam da dvostruko naje.e.

    Sa malenom razlikicom, zena ima maternicu.

Komentiraj